Szukaj

Bardziej wolimy małe niż duże.

Gabriel, 4 czerwiec 2020
Bardziej wolimy małe niż duże.

Opowiem wam o jednym z głównych założeń, którym kierujemy się, prowadząc kawiarnię. Otóż: wolimy małe niż duże. A jak się to objawia w naszym działaniu? Zapraszam, przeczytajcie.

Skąd wziąć kawę?

"Gabriel, ta kawa jest smaczna, wybierz..." - namawiał mnie jeden znajomy, kiedy otwieraliśmy kawiarnię, wymieniając na końcu nazwę pewnej znanej włoskiej firmy produkującej kawę. I chociaż cenię tego znajomego, to coś mi nie odpowiadało w wyborze tej kawy, coś nie pasowało do mojego sposobu myślenia. Teraz mogę śmiało powiedzieć, że jest to właśnie owa "produkcja" kawy. Chcąc uniknąć kupowania kawy wielkiej firmy, zacząłem szukać polskich palarni. Okazało się, że już w 2015 roku (wówczas przygotowywaliśmy kawiarnię do otwarcia) było ich całkiem sporo! Krótki rekonesans sprawił, że związaliśmy się z chyba najmniejszą palarnią kawy na świecie: 3P Prażymy Parzymy Podajemy, w której Janusz w bardzo małym lokalu praży ziarna i jednocześnie je podaje.

Dziś w kawiarni espresso przygotowujemy z brazylijskich ziaren z plantacji Gilberto Basilio z palarni Good Coffee Micro Roasters, prowadzonej przez małżeństwo – Kasię i Wojtka.  

Alternatywne metody przygotowania kawy.

Magda i ja zachwyciliśmy się smakiem kawy przelewowej! Od naparu, który daje zwykły ekspres przelewowy, po kawy uzyskane w takich urządzeniach jak Hario V60, Kalita czy Aeropress. Wiedziałem, że na smak kawy wpływ ma świeżość ziarna, jego odmiana i sposób obróbki. Ale to metoda przygotowania ma decydujące znaczenie o tym, co znajdzie się w naczyniu!

Trzeba jednak dodać, że bez odpowiednich umiejętności można zepsuć każdą kawę, nie mówiąc o osiągnięciu konkretnego pożądanego smaku. Dlatego ekipa Karowej 20 gruntownie się przeszkoliła. Z pomocą przyszedł nam Arkadiusz Domurad, dzielący się swoją wiedzą i umiejętnościami.

Dziś już sam szkolę i wymyślam sposoby parzenia. Cieszę się z tej drogi.

Szkolenie z alternatyw.
Szkolenie z alternatyw.

Kiedy zaczęliśmy serwować kawy przygotowywane metodami alternatywnymi, w kawiarni pojawiło się więcej rodzajów ziaren. Już nie tylko do młynka na espresso, ale również te przeznaczone do dripów (metoda przygotowania kawy wykorzystująca siłę grawitacji do przepływu wody przez mieloną kawę) i aeropresu (urządzenie do przygotowania kawy pod lekkim ciśnieniem, niższym niż w ekspresie ciśnieniowym). Wiedziałem już, że duże korporacje kawowe nie oferują takich ziaren. Ponownie szukaliśmy wśród małych polskich firm. Pojawiły się kawy ze Story Coffee Roasters, Coffeelab, Good Coffee Micro Roasters i innych

Kubek czy czarka

Kiedy w czasie pandemii Covid-19 otwieraliśmy nasz sklep internetowy, zastanawialiśmy się,

Czarki do kawy.
Czarki do kawy.

co może go wyróżniać na tle innych sklepów pojawiających się w tym czasie jak grzyby po deszczu. A zawsze lubiliśmy, zwłaszcza Magda, w ładnych naczyniach. To upodobanie połączyło się z umiejętnościami Kasi Dulniak z Pracowni Ceramicznej Tona Gliny, poznanej parę lat wcześniej.

Kasia jest wspaniałą artystką pełną pomysłów – jej talent i nasza inicjatywa sprawiły, że po kilku rozmowach i próbach, które nadal trwają, mogliśmy zaoferować Wam naczynia ceramiczne do picia kawy. Uwielbiamy pić kawę w czarkach! A jak smakuje w nich kawa? Przekonajcie się sami!   

Personalizm biznesowy.

Firmy przeze mnie wymienione tworzą konkretni ludzie, których poznaliśmy i z którymi nawiązaliśmy osobistą relację. Taki personalizm biznesowy. Polega on nie tylko na poznawaniu osób, które stoją za danym biznesem, ale również na wzajemnym wspieraniu (zwłaszcza tych najmniejszych) i przede wszystkim budowaniu zaufania, co zazwyczaj jest ważniejsze niż jakikolwiek produkt.

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów