Wierzbówka - robimy iwan czaj.
Gabriel, 29 lipiec 2020
O, wierzbówka! Robimy herbatkę! - krzyczę, gdy podczas wycieczki rowerowej zauważam rośliny o wysokich, bo ponad metrowych, pojedynczych pędach i lancetowatych liściach. Gabrielowi roślina ta myli się z nie kwitnącą jeszcze inwazyjną nawłocią późną, ale zatrzymujemy się i pokazuję mu skórzaste, ciemnozielone liście oraz drobne, różowe kwiaty zebrane w rzadkie grona. Teraz już nie pomyli się. To właśnie wierzbówka kiprzyca - Epilobium angustifolium, pospolita roślina przydroży, brzegów lasów, choć zapewne najbardziej charakterystyczna jest na zdjęciach z Tatr, z Hali Gąsienicowej. Wąchamy... Mmm!

Skoro dzisiaj przyciągnęła nasz wzrok, to przygotujemy iwan czaj, czyli napar, który był popularny w Rosji i godnie zastępował czarną herbatę dzięki fermentacji i odpowiedniemu suszeniu.
Jak zrobić iwan czaj?
- zbierz pędy wierzbówki. Jedni zalecają zbieranie liści przed kwitnieniem, inni zbierają kwitnącą roślinę, ucinając ją nad ziemią. My tak właśnie zrobiliśmy :)
- zdejmujemy z pędu liście i kwiaty, oddzielając je od siebie

- liście ściskamy, by puściły sok. I tutaj są przeróżne szkoły: jedni ugniatają w dłoniach, inni wręcz przeciskają przez maszynkę do mięsa. My wybraliśmy pośredni sposób: rozdrobniliśmy ją w malakserze
- rozdrobnione liście wkładamy do słoika lub miski i przykrywamy mokrą ściereczką, pozwalamy naszej wierzbówce fermentować 12 godzin (ale następnym razem spróbujemy dłużej, np. 1 dobę). Kwiaty z kolei rozsypujemy na papierze i suszymy w ciepłym, ciemnym i przewiewnym miejscu
- po fermentacji rozdrobnione liście wrzucamy na papier do pieczenia i suszymy w piekarniku 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni. Fani czarnej herbaty suszą herbatę w temp. 90 - 130 stopni przez 10-12 minut, aby uzyskać mocniejszy w smaku napar. Nam jednak zależy na zachowaniu właściwości leczniczych rośliny, stąd niższa temperatura
- dosuszamy naszą herbatkę jeszcze parę dni wraz z kwiatami, by po paru dniach schować do puszki i parzyć ją sobie wieczorami :)

Wierzbówka jest rośliną bogatą w witaminę C (dlatego warto dodawać jej młode pędy do wiosennych sałatek), a także garbniki, śluzy, pektyny i cukry. Uspakaja nasz system nerwowy, pomaga przy bezsenności i migrenie. Ziele i korzeń stosuje się również w stanach zapalnych cewki moczowej oraz błony śluzowej żołądka i jelit. Ponieważ działa leczniczo i wyśmienicie smakuje, stanowi bazę naszego naparu Roztokowego, który już jest dostępny w naszym sklepie. Sięgajcie po nasze rodzime rośliny w tym wakacyjnym czasie!