Szukaj

Wierzbówka - robimy iwan czaj.

Gabriel, 29 lipiec 2020
Wierzbówka - robimy iwan czaj.

O, wierzbówka! Robimy herbatkę! - krzyczę, gdy podczas wycieczki rowerowej zauważam rośliny o wysokich, bo ponad metrowych, pojedynczych pędach i lancetowatych liściach. Gabrielowi roślina ta myli się z nie kwitnącą jeszcze inwazyjną nawłocią późną, ale zatrzymujemy się i pokazuję mu skórzaste, ciemnozielone liście oraz drobne, różowe kwiaty zebrane w rzadkie grona. Teraz już nie pomyli się. To właśnie wierzbówka kiprzyca - Epilobium angustifolium, pospolita roślina przydroży, brzegów lasów, choć zapewne najbardziej charakterystyczna jest na zdjęciach z Tatr, z Hali Gąsienicowej. Wąchamy... Mmm! 

Magda i wierzbówka
Magda i wierzbówka

Skoro dzisiaj przyciągnęła nasz wzrok, to przygotujemy iwan czaj, czyli napar, który był popularny w Rosji i godnie zastępował czarną herbatę dzięki fermentacji i odpowiedniemu suszeniu.

Jak zrobić iwan czaj?

  • zbierz pędy wierzbówki. Jedni zalecają zbieranie liści przed kwitnieniem, inni zbierają kwitnącą roślinę, ucinając ją nad ziemią. My tak właśnie zrobiliśmy :)
  • zdejmujemy z pędu liście i kwiaty, oddzielając je od siebie
Liście w malakserze

  • liście ściskamy, by puściły sok. I tutaj są przeróżne szkoły: jedni ugniatają w dłoniach, inni wręcz przeciskają przez maszynkę do mięsa. My wybraliśmy pośredni sposób: rozdrobniliśmy ją w malakserze
  • rozdrobnione liście wkładamy do słoika lub miski i przykrywamy mokrą ściereczką, pozwalamy naszej wierzbówce fermentować 12 godzin (ale następnym razem spróbujemy dłużej, np. 1 dobę). Kwiaty z kolei rozsypujemy na papierze i suszymy w ciepłym, ciemnym i przewiewnym miejscu
  • po fermentacji rozdrobnione liście wrzucamy na papier do pieczenia i suszymy w piekarniku 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni. Fani czarnej herbaty suszą herbatę w temp. 90 - 130 stopni przez 10-12 minut, aby uzyskać mocniejszy w smaku napar. Nam jednak zależy na zachowaniu właściwości leczniczych rośliny, stąd niższa temperatura
  • dosuszamy naszą herbatkę jeszcze parę dni wraz z kwiatami, by po paru dniach schować do puszki i parzyć ją sobie wieczorami :)
Susz z kwiatów i liści.
Susz z kwiatów i liści.

Wierzbówka jest rośliną bogatą w witaminę C (dlatego warto dodawać jej młode pędy do wiosennych sałatek), a także garbniki, śluzy, pektyny i cukry. Uspakaja nasz system nerwowy, pomaga przy bezsenności i migrenie. Ziele i korzeń stosuje się również w stanach zapalnych cewki moczowej oraz błony śluzowej żołądka i jelit. Ponieważ działa leczniczo i wyśmienicie smakuje, stanowi bazę naszego naparu Roztokowego, który już jest dostępny w naszym sklepie. Sięgajcie po nasze rodzime rośliny w tym wakacyjnym czasie!


Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów