Szukaj

  • drip/chemech/aeropress
  • kawiarka/espresso
ObróbkaNaturalna
Wysokość upraw2000 - 2200 m
Region/plantacjaGoro, Huji
OdmianaHeirloom

Nadszedł czas na ziarna z Etiopii ze świeżych zbiorów. Przełom wiosny i lata to pora, kiedy pierwsze świeżo zebrane kawy trafiają do Europy. Z pierwszych dostaw ziaren z obróbki naturalnej najbardziej przypadły nam do gustu te z osady Goro. Zrobiona z nich kawa daje intensywnie owocowy napar z nutami poziomek, truskawek, malin, odrobiny limonki i sporej dawki czekolady. Pycha!

Kawę wyprodukowano z owoców uprawianych przez 20 rolników z Gora. Wszyscy uprawiają arabikę odmian Gibirrina/Serto (74110 & 74112) są to lokalne odmiany, które wyizolowano i wybrano do uprawy ze względu na ich odporność na choroby. Kawa rosła - jak to często bywa w Guji - na leśnych działkach, w cieniu drzew. Lokalny rolnik na uprawę arabiki przeznacza ok. 2,5 hektara ziemi.

Co ciekawe, wszyscy rolnicy zostali przeszkoleni z agronomii i technik obróbki kawy przez Ture Waji zwanego "królem Guji", który pracował kiedyś na farmach Mormora i Guji Highlands (ktoś pamięta te pyszne kawy stamtąd? :-) Ture ma ogromną wiedzę i słynie z jakości i innowacyjności. Prowadzi obecnie swoją własną stację obróbki i w czasie między zbiorami szkoli etiopskich rolników.

Kawy z palarni Good Coffee są wypalane dopiero po złożeniu przez Ciebie zamówienia, dlatego czas ich dostawy wynosi do 5 dni. Świeżo palona to wartość.

KAWA ZIARNISTA

Czas dostawy: 5 dni

Nasza najnowsza kolekcja

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów